Interkerkelijke Roemenie Stichting Felebarat

Stichting Timulazu

Informatie over het project van stichting Timulazu, waarmee we hebben besloten een bijdrage te gaan verlenen. Zie voor meer informatie de website van Timulazu Hierbij de tekst zoals in het gezamelijk kerknieuws van September 2012 is geplaats en hieronder is ingecopieerd:

Felebaràt helpt kansarme jongeren.

Zoals u wellicht weet hebben wij als Roemenie stichting al een jaar of 10 contact met de Reformatorische gemeente in Arad in Roemenie. Naast het onderhouden van die contacten is ons belangrijkste werk het ondersteunen van arme mensen/gezinnen in Arad en Majlat. Dat wordt mogelijk gemaakt door een mooi aantal donateurs die periodiek geld doneren voor het aanschaffen van voedselpakketten die dan vanuit de gemeente in Arad worden bezorgd. Ook hebben wij al een paar keer bijgedragen aan enkele kleine projecten zoals de reparatie van het dak van het kerkje in Majlat en een bijdrage voor een kerkorgel in het dorpje Fantanele en de reparatie van het orgel in de kerk van Arad.

Via ons gemeentelid Esther van der Graaf zijn wij ook in contact gekomen met een project dat gestart wordt in de omgeving van de stad Tirgu Mures in Roemenie. Het betreft een woon/werk project voor jongeren die opgegroeid zijn in kindertehuizen of uit moeilijke gezinnen komen. Die jongeren hebben zonder hulp geen kans op een goeie toekomst. Met dit woon/werk project krijgen de jongeren vaardigheden zodat ze zich daarna zelfstandig kunnen redden in de maatschappij. Voor de oprichting en de ondersteuning van dat project zijn wij als stichting Felabaràt een samenwerking aangegaan met de Roemenie stichting Timulazu uit Laag Zuthum (een dorpje ten zuiden van Zwolle). De naam Timulazu staat voor Tirgu Mures Laag Zuthum.

Hieronder zal Esther zelf tekst en uitleg geven over de opzet van het project en de rol die zij daar ter plekke in Roemenie op zich zal nemen. Zij wordt als het ware onze locale vertegenwoordiger in Tirgu Mures Roemenie.

Even voorstellen

Lieve mensen uit Lutten, Slagharen en Schuinesloot, Mijn naam is Esther van der Graaf en zoals u hierboven heeft kunnen lezen ga ik mee werken in een project voor kansarme jongeren in Tirgu Mures in Roemenie. Vanaf september 2011 tot augustus van dit jaar heb ik op drie verschillende plaatsen in Roemenie gewoont en gewerkt. Één van die plaatsen was Tirgu Mures waar ik 3 maanden bij het echtpaar Misi en Evi Pongrat - Van de Kolk in huis heb gewoond. Evi is geboren en getogen in het dorp Laag Zuthum en woont al een jaar of 10 in Roemenie waar zij is getrouw met Misi Pongrat.

Evi is de initiatiefnemer van het project voor kansarme jongeren. Toen ik daar woonde kreeg ik natuurlijk veel mee van de plannen die rondom het project gemaakt werden. Hoe meer ik er over hoorde hoe meer ik het idee kreeg dat ik hier iets mee moest gaan doen. Zeker toen Evi een keer de opmerking ‘eigenlijk moeten we ook iets met dieren gaan doen’ liet vallen, werd mijn enthousiasme nog groter. Ik volg namelijk in Nederland de opleiding diermanagement met als afstudeerrichting “Dieren in de zorg”. Ik heb al langer het plan dat ik iets met dieren wil gaan doen waarmee ik mensen kan helpen. Het liefst met een doelgroep die tussen wal en schip dreigt te vallen. En waarom zou ik dat niet in Roemenie gaan doen? Na veel wikken en wegen heb ik in april besloten om de stap te zetten.

Inmiddels heeft de stichting Timulazu een voormalige boerderij gehuurd in de directe omgeving van Tirgu Mures. De bedoeling is dat op het terrein van Timulazu een camping wordt begonnen waar de jongeren kunnen wonen en werken. Mijn taak binnen het project is dat ik op het terrein een zorgboerderij ga opzetten waar de jongeren uit het project ook aan het werk kunnen.

Waarom een zorgboerderij?

Uit onderzoeken is gebleken dat dieren en jongeren met hechtingsproblemen goed samen gaan. Dieren zorgen voor structuur en regelmaat. Dieren moeten altijd verzorgd worden, ook als je een dag geen zin hebt. Ze zijn afhankelijk van de jongeren en ze leren de jongeren om verantwoordelijkheid te dragen en om te zorgen. Naast deze punten is het belangrijkste dat de dieren onvoorwaardelijke liefde terug geven. Zeker voor jongeren met hechtingsproblemen is dat uitermate belangrijk!

Omdat ik nog tot februari naar school moet om mijn opleiding af te ronden zal ik volgend jaar april/mei naar Roemenie gaan verhuizen. Ik zal dan op het terrein van Timulazu gaan wonen in één van de appartementen (die in de voormalige stal worden gebouwd) en gaan werken op de zorgboerderij. Tot die tijd zal ik de plannen voor de zorgboerderij gaan uitwerken. Net als voor het inrichten van de camping (aftimmeren appartementen toiletgebouw enz.) is ook voor de zorgboerderij financiering nodig en mensen die kunnen helpen met het bouwen van stalruimte, plaatsen van afrasteringen en het bestraten van rolstoelvriendelijke paden.

Om ervoor te zorgen dat de boerderij niet alleen geld kost zal deze opengesteld worden voor publiek. Denk hierbij aan mensen/kinderen uit Tirgu Mures en uit de omringende dorpen maar ook voor scholen en instellingen die op de zorgboerderij een educatief programma kunnen volgen. Zo hopen we dat het project met de zorgboerderij en de camping in de toekomst zelfvoorzienend kan zijn. Tot die tijd hopen we en bidden we voor hulp uit Nederland.

Ik ben dan ook heel blij dat de stichting Felebaràt de samenwerking is aangegaan met de stichting Timulazu.

Hulp gevraagd.

Op de startzondag zal Felebaràt zich ook presenteren en zal Esther het project toelichten. In de herfstvakantie (week 43) zal een ploeg mensen vetrekken naar Roemenie om daar de handen uit de mouwen te steken voor de aanleg en de inrichting van de zorgboerderij, afbouwen van de appartementen en de inrichting van de camping.

Felebaràt zoekt daarom ook een aantal handige mensen die die week samen met een aantal mensen uit Laag Zuthum de handen uit de mouwen wil steken. Het zou mooi zijn als daar ook een installateur en tegelzetters bij zijn. Maar ook het planten van bomen is nodig voor schaduw op de camping en de boerderij.

Ook de thuisblijvers kunnen een bijdrage leveren. Voor de inrichting van een de wooneenheden op het terrein zijn namelijk ook meubels, beddegoed, keukeninrichting, handdoeken enz. nodig. Tijdens de startzondag kunt u zich inschrijven voor het beschikbaar stellen van (een deel van) deze spullen. Ook wanneer u een gift wilt doen voor b.v. het aanschaffen van bouwmaterialen is dat van harte welkom. U kunt uw gift over maken op het rekeningnummer 3790.66.149 van stichting Felebaràt onder vermelding van “project Tirgu Mures”.

Project kansarme jongeren Sanmarghita Mures Roemenie

Rapportage t.b.v. subsidie Stichting 2015